fogszabályozás

A szabályozatlan fogak sok esetben kellemetlen érzéssel
töltenek el minket, hiszen így nem szívesen mosolygunk.

De ezen túlmenően még komoly egészségügyi kockázatokat is hordoznak.

A fogszabályozás célja tehát nem csak egy szép új mosoly megalkotása, hanem a fogak funkciójának visszaállítása is annak érdekében, hogy Ön jól tudjon rágni, nyelni és beszélni. A fogszabályozás során a fogtorlódások, a megdőlt fogak, a fogak közti hézagok, továbbá az állcsontok rendellenes helyzetét kezeljük. Ezek a funkciók fontos szerepet játszanak a jó harapás és a tiszta, érthető beszéd elérésében.

A fogszabályozók széles spektruma kínál ma elfogadható árszínvonalú megoldásokat
felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Esztétikus rögzített fogszabályozó

A hagyományos fogszabályozás külső, esztétikus, porcelán és fém fogszabályozó készülékekkel történik.

Minden esztétikai igényt kielégítő porcelán brackettek (fogszabályozó tappancsok, melyek a fogakon rögzülnek)és fogszínű teflonnal bevont fogszabályozó ívek állnak rendelkezésre, hogy a fogszabályozók viselése már felnőtt korban se okozzon problémát.

A felragasztott, állandó készülékek többféle anyagból készülhetnek: fémből vagy porcelánból, illetve ezek kombinációjából. A teljesen átlátszó, szinte láthatatlan modellek pedig a legkényesebb esztétikai igényeket is kielégítik.

A készülék felhelyezését követő első néhány hét a megszokás időszaka. Pár hét után már észre sem veszi, hogy fogszabályozót hord.

A kezelési időszakban a készülék rendszeres aktiválást igényel. A fogszabályozásnál alkalmazott készüléktípustól függően 3-6 hetenkénti aktiválásra van szükség . Nagyon fontos a rendszeres, és nagyon alapos fogtisztítás, hiszen a készülék a fogakra ragasztással rögzül. A nem megfelelő tisztítás a fogak szuvasodásához, és ínygyulladáshoz vezethet. A speciális fogkefék, fogkrémek és szájzuhanyok lehetővé teszik a megfelelő és alapos tisztántartást.

Ön-ligírozó fogszabályozó készülékek

A Damon rögzített fogszabályozó készülékek legújabb generációja az úgynevezett ön-ligírozó vagy ön-záródó készülékek.
Ezek lényege, hogy a készülékek saját zárjuk segítségével rögzítik a fogszabályozó íveket. Ebben az esetben az ív a kezelés első harmadában szabadabban tud mozdulni a zárban, így a fogak könnyebben mozognak az ív mentén, mert a fogakra lágyabb erők hatnak. Olyan esetekben, ahol a fogak nagyon messze állnak az általunk elképzelt ideális pozíciótól, az ön-ligírozó készülékekkel gyorsabb és hatásosabb eredményt lehet elérni.

Kivehető fogszabályozó

A szabálytalan fogazat kialakulásának oka az esetek nagy részében valamilyen izomdiszfunkció (rossz szokás) .

Pl.: az ujjszopás, szájlégzés, a különféle helytelen nyelési minták (nyelvlökéses nyelés, ajakbeszívásos nyelés, az orcák felfúvása nyeléskor, stb.), az interdentális szigmatizmus (nyelvlökés bizonyos hangok képzése közben), illetve a túl intenzív musculus mentalis tevékenység, melyeknek nyitott harapás, torlódás a következménye.

A kezeletlen lágy szöveti diszfunkció nemcsak a szabályozás stabilitását veszélyezteti, hanem elégtelen arcfejlődést, állkapocseltéréseket is eredményezhet. Fontos tehát ezeknek a diszfunkcióknak a mielőbbi megszüntetése a szabályos fogazat és a harmonikus arcfejlődés érdekében.

A mielőbbi azt jelenti, hogy lehetőség szerint már a tej-, illetve a vegyes fogazatban be kell avatkozni.

Ehhez nyújtanak segítséget a 20 éves múltra visszatekintő Myofunctional Research Corporation előregyártott kivehető készülékei.

A kisebb korrekciókat igénylő fogszabályozás esetén alkalmazhatóak a kivehető fogszabályozó készülékek. Ezek az áttetsző műanyagból készült készülékek készülhetnek különálló módon egy-egy állcsontra, vagy mindkettőre.

A kivehető készülékek a fogminták alapján a fogtechnikai laboratóriumban készülnek.

A kivehető fogszabályozó készülékek hatékonysága nagyban függ attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni.

A fogszabályozás számos lehetőséget rejteget az Ön számára gyermek- és felnőtt korban egyaránt. Bölcs gondolat tehát ezzel a kérdéssel foglalkoznia, ha fogai nem teljesen szabályosak.

Kérjen konzultációs időpontot a +36 29 351 188  számon, hogy megalapozott döntést tudjon hozni.

Scroll to Top